Artikelen en blogs

We hebben de content voor u opgeslagen.
Naar Mijn favorieten
Eenvoudig toegang

Zorg dat u altijd toegang hebt tot uw favoriete content door Mijn favorieten aan uw e-mail te koppelen.

Mijn e-mailadres koppelen
Reeds gekoppeld?

Indien u Mijn favorieten al aan uw e-mail hebt gekoppeld, hoeft u alleen nog maar uw e-mailadres te bevestigen.

Mijn e-mailadres bevestigen
Hoofdpagina voor blogs / Operatie / Ik zal een totale laryngectomie ondergaan

07 februari 2023

Ik zal een totale laryngectomie ondergaan

Uw stem is een belangrijk onderdeel van uw identiteit. Met uw stem drukt u uw gedachten, gevoelens en ideeën uit. Een laryngectomie verandert de manier waarop u spreekt.

Vóór uw laryngectomie wordt uw stem tot stand gebracht met uw stembanden, die zich in uw larynx/strottenhoofd bevinden.

Uw stembanden genereren geluid zodat u kunt spreken.

Wanneer je uitademt, passeert lucht door de stembanden waardoor ze trillen om geluid te produceren. Het geluid komt in je mond en wordt gevormd tot spraak met je lippen, tanden en tong. Een laryngectomie is het verwijderen van het strottenhoofd / de stembox, inclusief de stembanden. Na de operatie kan uw medisch team een ​​manier vinden om de geluidsbron te vervangen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit te doen.

Er zijn drie opties om de geluidsbron te vervangen.
  • Gebruikmaken van tracheo-oesofagusspraak (TE) met behulp van een stemprothese
  • Praten met een elektrolarynx (EL)/kunstlarynx
  • Gebruikmaken van oesofagusspraak

Tracheo-oesofagusspraak met behulp van een stemprothese en oesofagusspraak maken gebruik van het bovenste gedeelte van uw oesofagus/slokdarm om geluid voor spraak te produceren.

De EL is een apparaat dat op elektronische wijze geluid produceert.

U bepaalt met uw medische team welke methode(s) het beste is/zijn voor u. De methode die u kiest, klinkt anders dan vóór de operatie. De meeste mensen kunnen echter zonder veel moeite praten nadat ze een training hebben gevolgd en hebben geoefend.

U bepaalt met uw medische team welke methode(s) het beste is/zijn voor u.

Tracheo-oesofagusspraak met behulp van een stemprothese is de meest gebruikelijke en natuurlijk klinkende spraakmethode die momenteel in gebruik is. Het wordt ook beschouwd als de meest succesvolle methode, omdat het een natuurlijk klinkende, moeiteloze stem creëert. Uw chirurg zal een tracheo-oesofaguspunctie (TEP) uitvoeren tussen uw trachea/luchtpijp en uw oesofagus/slokdarm en plaatst daar een klein siliconen hulpmiddel: een stemprothese. Dit kan tijdens uw laryngectomie worden gedaan of later als u hersteld bent.

De stemprothese maakt het geluid niet maar laat lucht vanuit uw longen naar uw oesofagus/slokdarm stromen om geluid te produceren. Wanneer u uw stoma afsluit om te praten, stroomt de lucht uit uw longen door de stemprothese naar uw oesofagus/slokdarm.

De oesofagus/slokdarm gaat dan trillen en produceert geluid. Dat geluid verplaatst zich vervolgens naar de mond en wordt in spraak omgezet. De stemprothese is een eenrichtingsventiel dat opengaat wanneer u praat en dicht is wanneer u eet/drinkt. De stemprothese moet gemiddeld om de 2-3 maanden worden verwisseld door uw arts in het ziekenhuis. U kunt uw stemprothese snel en gemakkelijk leren gebruiken. Wellicht kunt u al de eerste keer dat u het probeert met heel weinig moeite goed communiceren.

Terug aan het werk

Na de operatie gaat uw medische team een manier vinden om de geluidsbron te vervangen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit te doen.

De meeste mensen leren meteen na de operatie in het ziekenhuis een elektrolarynx/kunstlarynx te gebruiken. Dit is een elektronisch apparaat dat geluid produceert dat kan worden omgezet in spraak. Het geluid komt in uw mond terecht door het apparaatje tegen uw hals of wang te plaatsen of door een soort rietje in uw mond te doen. Als het geluid zich in uw mond bevindt, beweegt u uw lippen, tanden en tong om dat geluid in spraak om te zetten en te communiceren. Sommige mensen gebruiken dit als hun belangrijkste manier om te praten en anderen gebruiken het als back-upmiddel of om in een lawaaierige omgeving gehoord te worden. Het kan anderen wat tijd kosten om u te kunnen verstaan. Maar met oefening en training van hun logopedist kunnen de meeste mensen verstaan worden.

Download

een handige lijst voor jouw raadpleging

Klik hier

Meer professionele hulp en medische oplossingen bij Atos Medical

Bezoek Atos Medical