Artikelen en blogs

We hebben de content voor u opgeslagen.
Naar Mijn favorieten
Eenvoudig toegang

Zorg dat u altijd toegang hebt tot uw favoriete content door Mijn favorieten aan uw e-mail te koppelen.

Mijn e-mailadres koppelen
Reeds gekoppeld?

Indien u Mijn favorieten al aan uw e-mail hebt gekoppeld, hoeft u alleen nog maar uw e-mailadres te bevestigen.

Mijn e-mailadres bevestigen
Hoofdpagina voor blogs / Leven, Operatie, Ziekenhuis / Wat is een HME en waarom zou u er een moeten dragen?

24 februari 2024

Wat is een HME en waarom zou u er een moeten dragen?

Indien uw behandelaar het nog niet met u over een HME heeft gehad, vraag hem of haar dan om informatie.

Inmiddels bent u vast de term HME al eens tegengekomen. Maar misschien weet u niet precies wat het is. HME staat voor Heat and Moisture Exchanger (warmte- en vochtwisselaar) en dit geeft precies aan hoe het werkt. Omdat de bevochtigings- en filterfuncties van uw neus niet meer werken, kan een HME worden beschouwd als uw nieuwe ‘neus’. De HME bootst de functies van uw neus na en zorgt ervoor dat de lucht die uw longen in- en uitgaat verwarmd en bevochtigd wordt, zodat het klimaat van uw longen in balans is.

De HME maakt de lucht die u ademt warmer en vochtiger.

Als u geen HME zou dragen, zou u lucht inademen door het open stoma in uw hals. De lucht die uw longen bereikt, zou kouder en minder vochtig zijn dan de bedoeling is. Uw longen reageren daarop door meer slijm te produceren en uw luchtpijp kan geïrriteerd aanvoelen. Daardoor kunt u veel gaan hoesten. Maar het dragen van een HME kan u helpen hoesten en slijm te verminderen en beter te ademen.

Hoe werkt een HME?

U plaatst een HME over het stoma in uw hals. Als u erdoorheen inademt, wordt de lucht opgewarmd en vochtiger gemaakt. De HME doet dit door de warmte en het vochtgehalte van de uitgeademde lucht op te vangen en vervolgens over te brengen naar de lucht die u inademt.

Voordelen van een HME zijn: 

 • Conditioneert (verwarmt en bevochtigt) de ingeademde lucht
 • Beschermt uw stoma en luchtwegen
 • Maakt spreken met een stemprothese na een totale laryngectomie makkelijker
 • Maakt afdichten van de stoma makkelijker
 • Verbetert uw stem

Een HME voor alle gelegenheden

Als u de beste HME voor bepaalde situaties gebruikt, kan dit de gezondheid van uw longen helpen verbeteren. Er is een assortiment aan HME’s die al naargelang de situatie bevochtiging en ademend vermogen in balans brengen.

Of u nu ontspant in uw eigen huis, naar buiten gaat voor een wandelingetje, gaat fietsen, bescherming nodig hebt tijdens het griepseizoen, en zelfs als u slaapt, er is altijd wel een HME die bij de situatie past.

Gebruik 24 uur per dag een HME

De voordelen van het gebruik van een HME zijn aanzienlijk vergeleken met het helemaal niet dragen van een HME. Om de gezondheid van uw longen te verbeteren en het verschil te voelen dat het gebruik van HME’s met zich meebrengt, is het echter het nodig om altijd een HME te dragen. Dag en nacht.

De voordelen van consequent HME-gebruik worden ondersteund door klinische onderzoeken waarbij mensen betrokken zijn die een laryngectomie hebben ondergaan. Uit de onderzoeken is gebleken dat:

 • Hoesten significant vermindert na 12 weken consequent HME-gebruik
 • Luchtwegsymptomen zoals hoesten en overmatig slijm significant verminderen na 2 weken consequent HME-gebruik

De voordelen van het dragen van een HME en het dragen van een HME in verschillende situaties de gehele dag, zijn dus duidelijk. In het begin kan het gebruik van een HME een uitdaging zijn en u kunt een tijdelijke toename van hoesten en slijm ervaren. Maar als u continu een HME gebruikt, gaat u de voordelen merken.


 1. van den Boer C, Nuller SH, Vincent AD, van den Brekel MW, Hilgers FJ. Ex vivo assessment and validation of water exchange performance of 23 heat and moisture exchangers for laryngectomized patients. Respir Care. 2014;59(8):1161-71.
 2. Lansaat L, Boer CV, Muller SH, Noort VV, Brekel MW, Hilgers FJ. Ex vivo humidifying capacity and patient acceptability of stoma cloths in laryngectomized individuals. Head Neck. 2017;39(5):921-31.
 3. van den Boer C, Muller SH, Vincent AD, Zuchner K, van den Brekel MW, Hilgers FJ. Ex vivo water exchange performance and short-term clinical feasibility assessment of newly developed heat and moisture exchangers for pulmonary rehabilitation after total laryngectomy. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2014;271(2):359-66.
 4. van den Boer C, Vas Nunes JH, Muller SH, van dN, V, van den Brekel MW, Hilgers FJ. Water Uptake Performance of Hygroscopic Heat and Moisture Exchangers after 24-Hour Tracheostoma Application. Otolaryngol Head Neck Surg. 2014;150(6):999-1004.
 5. Zuur JK, Muller SH, de Jongh FH, Van ZN, Hilgers FJ. The physiological rationale of heat and moisture exchangers in post-laryngectomy pulmonary rehabilitation: a review. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2006;263(1):1-8.
 6. Harris S, Jonson B. Lung function before and after laryngectomy. Acta Otolaryngol. 1974;78(3-4):287-94.
 7. Natvig K. Influence of different climates on the peak expiratory flow in laryngectomees. J Laryngol Otol. 1984;98(1):53-8.
 8. Todisco T, Maurizi M, Paludetti G, Dottorini M, Merante F. Laryngeal cancer: long-term follow-up of respiratory functions after laryngectomy. Respiration. 1984;45(3):303-15.
 9. Togawa K, Konno A, Hoshino T. A physiologic study on respiratory handicap of the laryngectomized. Arch Otorhinolaryngol. 1980;229(1):69-79.
 10. Torjussen W. Airway obstructions in laryngectomized patients. A spirometric investigation. Acta Otolaryngol. 1968;66(1):161-70.
 11. Hilgers FJ, Ackerstaff AH, Aaronson NK, Schouwenburg PF, Van Zandwijk N. Physical and psychosocial consequences of total laryngectomy. Clin Otolaryngol Allied Sci. 1990;15(5):421-5.
 12. Usui N. Ventilatory function in laryngectomized patients. Auris Nasus Larynx. 1979;6(2):87-96.
 13. Herranz J, Espino MA, Morado CO. Pulmonary rehabilitation after total laryngectomy: a randomized cross-over clinical trial comparing two different heat and moisture exchangers (HMEs). Eur Arch Otorhinolaryngol. 2013;270(9):2479-84.
 14. Parrilla C, Minni A, Bogaardt H, Macri GF, Battista M, Roukos R, et al. Pulmonary Rehabilitation After Total Laryngectomy: A Multicenter Time-Series Clinical Trial Evaluating the Provox XtraHME in HME-Naive Patients. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2015;124(9):706-13.
 15. Macri GF, Bogaardt H, Parrilla C, Minni A, D’Alatri L, de Vincentiis M, et al. Patients’ experiences with HMEs and attachments after total laryngectomy. Clin Otolaryngol. 2016;41(6):652-9.
 16. Kligerman MP, Vukkadala N, Tsang RKY, Sunwoo JB, Holsinger FC, Chan JYK, et al. Managing head and neck cancer patients with tracheostomy or laryngectomy during the COVID-19 pandemic. Head Neck. 2020.
 17. Scheenstra RJ, Muller SH, Vincent A, Ackerstaff AH, Jacobi I, Hilgers FJ. Short-term endotracheal climate changes and clinical effects of a heat and moisture exchanger with an integrated electrostatic virus and bacterial filter developed for laryngectomized individuals. Acta Otolaryngol. 2010;130(6):739-46.
 18. Scheenstra RJ, Muller SH, Vincent A, Hilgers FJ. Heat and moisture exchange capacity of the upper respiratory tract and the effect of tracheotomy breathing on endotracheal climate. Head Neck. 2011;33(1):117-24.
 19. Ackerstaff AH, Hilgers FJ, Aaronson NK, De Boer MF, Meeuwis CA, Knegt PP, et al. Heat and moisture exchangers as a treatment option in the post-operative rehabilitation of laryngectomized patients. Clin Otolaryngol Allied Sci. 1995;20(6):504-9.
 20. Ackerstaff AH, Hilgers FJ, Aaronson NK, Balm AJ, Van ZN. Improvements in respiratory and psychosocial functioning following total laryngectomy by the use of a heat and moisture exchanger. Ann Otol Rhinol Laryngol. 1993;102(11):878-83.
 21. Hilgers FJ, Aaronson NK, Ackerstaff AH, Schouwenburg PF, van ZN. The influence of a heat and moisture exchanger (HME) on the respiratory symptoms after total laryngectomy. Clin Otolaryngol Allied Sci. 1991;16(2):152-6.
 22. Ackerstaff AH, Hilgers FJ, Balm AJ, Tan IB. Long-term compliance of laryngectomized patients with a specialized pulmonary rehabilitation device: Provox Stomafilter. Laryngoscope. 1998;108(2):257-60.

Download

een handige lijst voor jouw raadpleging

Klik hier

Meer professionele hulp en medische oplossingen bij Atos Medical

Bezoek Atos Medical