Artikelen en blogs

We hebben de content voor u opgeslagen.
Naar Mijn favorieten
Eenvoudig toegang

Zorg dat u altijd toegang hebt tot uw favoriete content door Mijn favorieten aan uw e-mail te koppelen.

Mijn e-mailadres koppelen
Reeds gekoppeld?

Indien u Mijn favorieten al aan uw e-mail hebt gekoppeld, hoeft u alleen nog maar uw e-mailadres te bevestigen.

Mijn e-mailadres bevestigen
Hoofdpagina voor blogs / Leven, Operatie / Wanneer een HME te vervangen?

12 maart 2023

Wanneer een HME te vervangen?

In deze fase hebt u misschien al wat informatie gekregen over het gebruik van een HME in het ziekenhuis. Bij het verlaten van het ziekenhuis krijgt u een pakketje mee naar huis met daarin een aantal HME’s en andere hulpmiddelen om u te helpen gewend te raken aan het dragen van een HME.

Uw halsstoma zorgt voor een rechtstreekse verbinding met uw longen. Het is daarom belangrijk deze afgedekt te houden met een HME. Een HME moet ten minste om de 24 uur vervangen worden om effectief te blijven en de groei van micro-organismen te voorkomen.

Hoe weet ik wanneer ik een HME moet vervangen?

HME’s zijn hulpmiddelen voor eenmalig gebruik die één keer gebruikt dienen te worden en altijd ten minste om de 24 uur vervangen moeten worden. Het komt echter voor dat u de HME in de loop van de dag moet verwijderen en vervangen. Es biedt een reeks HME’s voor verschillende situaties en u zult uw HME al naar gelang de situatie willen vervangen.

Er zijn echter momenten dat u uw HME moet vervangen om zeker te zijn van de beste prestaties.

Vervang uw HME als deze verstopt raakt met slijm

U dient uw HME te vervangen als er slijm in komt en het schuim verstopt raakt. Het is belangrijk dat u uw stoma schoon en slijmvrij houdt. Specifieke instructies voor het schoonmaken van de stoma. Maak het gebied niet schoon met een product dat klein genoeg is om in uw stoma te vallen.

Als u afscheiding op uw HME opmerkt, dient u deze af te vegen, maar nooit af te spoelen met water. HME’s zijn niet herbruikbaar en mogen niet in water of andere oplossingen worden afgespoeld. Hierdoor spoelt namelijk het speciale zout weg dat essentieel is voor de effectiviteit van een HME.

De drang om te hoesten

Soms zult u de drang voelen om te hoesten. Als u voelt dat u moet hoesten, moet u uw HME verwijderen en uw stoma bedekken met een pluisvrije tissue of zakdoek. Als u de HME niet op tijd kon verwijderen, verwijdert u de HME zodra u klaar bent met hoesten en veegt u de achterkant schoon met een tissue of zakdoek. Om de hygiëne te handhaven wanneer u uw HME hanteert, dient u ervoor te zorgen dat uw handen schoon zijn om besmetting van de HME met bacteriën te voorkomen. Als u denkt dat de HME verontreinigd is, dient u deze te vervangen door een nieuwe HME.

Als u van huis gaat, is het belangrijk om een paar nieuwe HME’s en reinigingsmiddelen mee te nemen. Misschien moet u uw HME vervangen of uw stoma reinigen.

In het kort:

  • HME’s zijn hulpmiddelen voor eenmalig gebruik – vervang ze minstens elke 24 uur
  • Een HME is niet herbruikbaar
  • Vervang uw HME als deze verstopt raakt met slijm
  • Spoel de HME niet af in water of een andere oplossing
  • Veeg eventuele opgehoopte afscheiding op uw HME af

1. van den Boer C, Vas Nunes JH, Muller SH, van dN, V, van den Brekel MW, Hilgers FJ. Water Uptake Performance of Hygroscopic Heat and Moisture Exchangers after 24-Hour Tracheostoma Application. Otolaryngol Head Neck Surg. 2014;150(6):999-1004.

Meer professionele hulp en medische oplossingen bij Atos Medical

Bezoek Atos Medical